Cursusinformatie

De verstrekker van medische zuurstof (Medical Oxygen Provider) kan worden omschreven als schakel in de hulpverleningsketen naar particulieren, overheid, bedrijven, instellingen en (water) recreatievoorzieningen. Zij richt zich op het zoveel mogelijk beperken van de nadelige gevolgen van ongevallen en calamiteiten die de betreffende persoon zijn overkomen.

MOP richt zich op het verantwoord verstrekken van medische zuurstof aan een slachtoffer, bijv. in geval van verdrinking, bedwelming/intoxicatie (door gevaarlijke stoffen als chloor en ammoniak) of tijdens een (sport)evenement. Het is wettelijk verankerd op enkele plekken. Daaruit kan worden opgemaakt dat het toedienen van zuurstof geen voorbehouden handeling (BIG) is, maar wel een risicovolle handeling. Dat vraagt om een passende opleiding en certificering.

De certificatieregeling Persoonscertificering Medical Oxygen Provider is o.a. bedoeld voor de BHV’er/First Responder, EHBO’er (tijdens evenementen), Toezichthouder, Duikinstructeurs of Zwembadmedewerker en Strandwacht.

Aan de hand van een theorie- en praktijkexamen (diverse scenario’s) wordt vastgesteld of de kandidaat competent is. Als de kandidaat slaagt, ontvangt hij/zij het NIKTA ISO 17024 persoonscertificaat ‘Medical Oxygen Provider, eventueel aangevuld met een internationaal erkend DAN certificaat (Oxygen First Aid for Aquatic Emergencies)

Beide certificaten zijn 2 jaar geldig, waarbij de eis geldt dat tussentijds een proeve van bekwaamheid wordt afgelegd.

Cursusduur

1 dagdeel

Cursusinhoud

Deelnemers moeten laten zien dat ze de volgende leerdoelen goed beheersen om de cursus met succes af te kunnen ronden:

  • Hoe geef je zuurstof bij slachtoffers die nauwelijks aanspreekbaar zijn;
  • Het geven van zuurstof bij slachtoffers die aanspreekbaar zijn;
  • Verschillende soorten noodzuurstofapparatuur;
  • Veiligheidsoverwegingen bij het gebruik van zuurstof;

Vooropleiding

Voor deze opleiding dient u in het bezit te zijn van een EHBO diploma van NIKTA, Oranje Kruis, Rode Kruis en DAN Basic Life Support, First aid

Trainingsvorm

De cursus wordt gegeven aan groepen van maximaal 10 personen. Zowel het theorie als het praktijkgedeelte wordt afgesloten met een toets.

Cursuslocatie
 
Op onze cursuslocatie in Arnhem of op uw eigen locatie.

Ik ben Geïnteresseerd en bel mij terug
    Deel met uw netwerk